Posiadanie filiżanki zimnej herbaty podczas gorącego dnia to świetny sposób na ochłodę. Istnieje kilka różnych herbat do wyboru, w tym zielona, czarna i oolong. Można je łączyć z innymi aromatami, aby stworzyć pyszny napój. Możesz również dodać owoce, aby Twoja herbata była wyjątkowo słodka.
Herbata parzona na zimno wymaga dwóch prostych składników. Potrzebna będzie sypka herbata i zimna woda. Po przygotowaniu składników możesz zaparzyć herbatę i schłodzić ją w lodówce. Schłodzoną herbatą możesz cieszyć się od razu lub przechowywać ją do czterech dni.
Jeśli zaparzasz własną herbatę, musisz upewnić się, że używasz filtrowanej wody. Woda ta ma bowiem gładszy i świeższy smak. Jeśli użyjesz niefiltrowanej wody, smak będzie bardziej gorzki. Ponadto do przechowywania herbaty należy używać dużego dzbanka lub pojemnika. Pojemniki z tworzywa sztucznego nie nadają się do przechowywania zimnej herbaty, ponieważ mają tendencję do plamienia. Dobrze jest wybrać szklany pojemnik. Należy również wybrać pojemnik, który zmieści się w lodówce – cytat ten jest zasługą autora strony fizjoterapeutka.com.pl.
Jeśli parzysz herbatę w dużym słoiku, powinieneś przecedzić ją przez sitko o drobnych oczkach. W ten sposób wyłapiesz wszystkie luźne liście herbaty. Jeśli używasz torebki z herbatą, usuń ją po zaparzeniu herbaty. Następnie możesz przelać herbatę do czystego szklanego słoika lub pojemnika i przecedzić ją.
Aby nadać herbacie słodszy smak, można również użyć substancji słodzących, takich jak cukier czy miód. Podczas parzenia herbaty należy upewnić się, że słodzik jest całkowicie rozpuszczony. Nie należy dodawać słodzika zbyt wcześnie, ponieważ może to spowodować gorzki smak.
Aby uzyskać najlepszą zimną herbatę, używaj świeżej, zimnej, filtrowanej wody. Dzięki temu smaki herbaty będą wydobywały się wolniej. Można również zdecydować się na użycie lodu. Jeśli jednak zdecydujesz się na lód, pamiętaj, aby nie pozostawić go zbyt długo, ponieważ stanie się zbyt wodnisty. Możesz również dodać plasterki cytryny, liście mięty i owoce, aby uzyskać pyszny smak.
Użycie sitka o drobnych oczkach lub filtra do herbaty pomoże wyłapać luźne liście. Możesz też użyć zwykłej torebki z herbatą. Zaletą zwykłej torebki jest jednak większa elastyczność w doborze smaków. Przed dodaniem słodzika do naparu można dodać trochę tymianku cytrynowego, kolendry lub bazylii.
Słodzik można dodać także po zaparzeniu i ostudzeniu herbaty. Przy dodawaniu słodzika należy pamiętać o odpowiednim odmierzeniu składników. Możesz również spróbować użyć syropu klonowego, cukru kokosowego lub syropu z agawy.
Ważne jest, aby pamiętać, że najlepiej smakująca herbata na zimno będzie miała rześki smak. Jeśli chcesz dodać do herbaty owoce, zioła lub aromaty, powinieneś najpierw upewnić się, że składniki są całkowicie rozpuszczone.
Podobne tematy