Jak zrobić kwaśną zupę z kiełbasą

Niezależnie od tego, czy chcesz spróbować nowego dania, czy też masz zbliżające się przyjęcie, możesz zrobić prosty żurek z kiełbasą. To jest tradycyjny wschodnioeuropejski przepis, który ma bogaty i dymny smak. Możesz go zrobić z boczkiem wieprzowym, wędzoną kiełbasą lub nawet wegańskimi kiełbaskami, jeśli chcesz. Jednak najbardziej tradycyjny przepis jest wykonywany z kiełbasą bialską. Można je kupić w lokalnym polskim sklepie spożywczym lub zrobić własną w domu.

Po pierwsze, będziesz potrzebował kilku składników. Są to: zakwas żytni, baza żurkowa i kiełbasa. Zakwas powstaje poprzez zmieszanie mąki z wodą. Po przygotowaniu bazy żurku, możesz dodać do zupy zakwas żytni. Jeśli jesteś weganinem, możesz użyć bulionu warzywnego zamiast żytniej i dodać wegański boczek. Możesz również dodać płynny dym, aby odwzorować dymny smak klasycznego żurku.

Możesz dodać niektóre z przypraw do zupy przed jej ugotowaniem, np – część ta jest zasługą autora portalu diybox.pl. majeranek. Jeśli nie chcesz włączać przypraw, możesz użyć sitka, aby usunąć przyprawy po ugotowaniu zupy. Można też dodać posiekany czosnek lub sok z cytryny. Zupa powinna być doprawiona solą i pieprzem.

Do zupy można również dodać jajka ugotowane na twardo lub kiełbasę. Może to być smaczny dodatek, a dodatkowo zwiększy grubość zupy. Po tym jak ty robisz zupę, ty możesz chłodzić je dla few godzin przed słuzyć je. To doda do grubości i pomoże zrównoważyć smaki.

Możesz również podać swój żurek z tłuczonymi ziemniakami. Tradycyjnie danie to podaje się w wydrążonej misce do chleba, ale możesz podać je w zwykłej misce. Do zupy można też dodać boczek wieprzowy, jeśli ktoś lubi. Do zupy można też dodać małą kostkę białej kiełbasy. Kiełbasa powinna być najpierw ugotowana, ale możesz pominąć ten krok, jeśli wolisz.

Po dodaniu zakwasu żytniego i kwaśnej bazy, możesz dodać kiełbasę i ziemniaki. Należy pamiętać, że kiełbasa i ziemniaki powinny być ugotowane w wywarze przed dodaniem ich do zupy. Można gotować zupę przez kilka minut lub gotować ją przez kilka godzin. Możesz również pominąć ten krok i dodać kiełbasę i ziemniaki, gdy będziesz gotowy do podania zupy. Jest to pyszna zupa i jest łatwa do wykonania.

Do zupy można również dodać trochę warzyw. Na przykład, można dodać ziemniaki i cebulę. Warzywa te należy umyć i pokroić na małe kawałki. Po dodaniu warzyw do wywaru należy je gotować przez 30 minut. Można również dodać sok z cytryny, czosnek i majeranek. Te warzywa dodadzą smaku zupie i powinny znaleźć się w Twoim przepisie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *