Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować szybki posiłek, czy masz ochotę na wyjątkowy smak, zupa z porów jest łatwa do przygotowania. Jest kremowa, gładka i pełna smaku, więc będziesz gotowy do jedzenia w mgnieniu oka.
Na początek oczyść i przygotuj pory. Odetnij dolną część porów, a następnie opłucz je, aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń i zanieczyszczeń. Gdy już to zrobisz, pokrój pory w paski o szerokości około pół cala. Ciemnozielona część powinna być odcięta około cala powyżej białej części. Następnie usuń łodygi. Możesz zachować te pory do wywaru warzywnego lub je wyrzucić. Jeśli nie chcesz ich wyrzucać, możesz je upiec w 425deg przez 15 do 20 minut.
Jeśli nie jesteś gotowy, aby przygotować zupę natychmiast, można ją przygotować w małych partiach. Następnie możesz zamrozić ją w pojemnikach na pojedyncze porcje lub użyć do przygotowania posiłku. Jeśli chcesz przygotować większą porcję, idealny będzie większy garnek. Zupę można również przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do czterech dni.
Gdy pory są już ugotowane, możesz dodać do garnka ziemniaki. Możesz użyć ziemniaków Yukon Gold, które są idealne do zup – koncepcja tego fragmentu pochodzi od redakcji portalu przyjazneprawoautorskie.pl. Aby dodać tekstury do zupy, możesz również użyć boczku. Możesz również dodać aromat ziołowy, aby zupa była bardziej pikantna. Spróbuj rozmarynu lub tymianku.
Kiedy pory zmiękną, wyjmij je z garnka. Dodaj odrobinę mleka do garnka, jeśli chcesz. Następnie dodaj szczyptę bulionu z kurczaka, jeśli chcesz. Na koniec dodajemy śmietanę. Ta śmietana może być zagęszczona lub mlekiem owsianym. Jeśli chcesz zrobić zupę wegetariańską, możesz dodać również bulion warzywny.
Jeśli masz blender, możesz przecierać zupę bezpośrednio w garnku. Jeśli nie masz blendera, możesz również przecierać zupę w blenderze o dużej mocy. Najlepiej jest pracować partiami, ponieważ nadmierne mieszanie może spowodować powstanie gumowatej konsystencji.
Gdy zupa będzie już gęsta, dodaj mleko i śmietanę. Do zupy możesz dodać również zioła, takie jak oregano, laur i rozmaryn. Możesz również dodać inne warzywa, takie jak ziemniaki i boczek, aby stworzyć inne danie.
Jeśli chcesz, aby zupa była mniej kremowa, możesz użyć oliwy z oliwek zamiast masła. Cebula może być smażona z porami. To może dodawać pikantny, głęboki cebulowy smak. Ziemniaki można również przecierać w robocie kuchennym lub blenderze.
Możesz również dodać inne warzywa, takie jak czosnek, aby uzyskać głębszy smak cebuli. Jeśli chcesz zrobić wegetariańską zupę z porów, możesz użyć bulionu warzywnego zamiast bulionu z kurczaka. Możesz również dodać do zupy suszony tymianek lub włoską przyprawę. Następnie, możesz przyozdobić zupę posiekaną pietruszką i śmietaną. Można ją również podawać z grzankami z bagietki lub domowej roboty grzankami.
Dodanie innych składników zwiększy wartość monet. Przepis można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, ale najlepiej podawać go od razu.
Podobne tematy