Co mówią nam wyniki badań?
Czyli jak interpretować wyniki badania krwi
Strona główna  |  Morfologia  |  Enzymy  |  Lipidy  |  Indeks
Aminotransferazy  |  ALP  |  GGTP  |  LDH  |  Kinaza kreatynowa

Enzymy trzustki

Należy pamiętać, że w poszczególnych laboratoriach mogą obowiązywać normy znacznie odbiegające od poniższych
Orientacyjne wartości prawidłowe
Amylaza
(w surowicy)
53–123 U/l
Lipaza
< 160 U/l
Trzustka wytwarza enzymy trawienne, które wydzielane są do jelita. W jelicie enzymy te trawią pokarm, dzięki czemu może on być przyswojony przez organizm. W surowicy krwi zdrowego człowieka enzymy trawienne trzustki występują w bardzo niewielkiej ilości. W praktyce najczęściej wykonuje się oznaczenia dwu enzymów pochodzących z trzustki:
 
- Amylaza - jest odpowiedzialna za trawienie skrobi. Enzym ten jest wytwarzany nie tylko przez trzustkę, ale również przez ślinianki (jest wydzielany do śliny). Amylaza łatwo przechodzi do moczu i może być w nim oznaczana.

- Lipaza - enzym odpowiedzialny za rozkład tłuszczów. Występuje również w tkance tłuszczowej
 Gdy wynik odbiega od normy
 - Równoczesny wzrost amylazy i lipazy - gdy w surowicy krwi znacznie wzrasta ilość amylazy i lipazy zazwyczaj spowodowane jest to chorobą trzustki. Na skutek uszkodzenia tego narządu, duże ilości tych enzymów mogą przedostawać się do krwi, zamiast do jelita. Typowym schorzeniem, w którym ma to miejsce jest: ostre zapalenie trzustki. Aktywność amylazy w surowicy może wzrastać >10 razy ponad normę, lipazy zwykle 5-6 razy. Aktywność amylazy wzrasta szybko (już kilka godzin od pojawienia się bólu) i szybko zanika (3-4 dni od początku objawów). Aktywność lipazy wzrasta wolniej, a podwyższona aktywność utrzymuje się dłużej (zwykle ok. 10 dni). W przebiegu tej choroby aktywność amylazy wzrasta nie tylko w surowicy, ale także w moczu.
  
- Wzrost aktywności amylazy - wzrost ilości samej amylazy w surowicy (przy lipazie utrzymującej się na normalnym poziomie) może być spowodowany zapaleniem ślinianek (np. podczas świnki). Niektórzy ludzie mają podwyższoną aktywność tego enzymu w surowicy bez jakichkolwiek objawów chorobowych. Przyczyną jest nieco odmienna budowa cząsteczek enzymu, w porównaniu do pozostałych ludzi. U
takich osób aktywność amylazy jest podwyższona jedynie w surowicy, natomiast w moczu ilość tego enzymu jest niewielka.

Wszystkie teksty zamieszczone na stronie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie mogą zastąpić konsultacji lekarskiej oraz nie mogą być podstawą do podjęcia lub zaniechania określonej terapii, badań itp. 
Copyright © 2012 Co mówią nam wyniki badań? All Rights Reserved.